Niezwykła moc oleju kokosowego

Pochodzenie i skład oleju kokosowego

Olej kokosowy jest bardzo cennym produktem w krajach położonych w regionie Pacyfiku. Palmy kokosowe uprawia się głównie na Filipinach, Indonezji, Indiach, Malezji oraz Sri Lance. Przez ludność zamieszkującą ten rejon świata roślina nazywana jest „drzewem życia”, natomiast jej owoce  „lekarstwem na wszelkie choroby”. Olej kokosowy uzyskuje się z wysuszonego miąższu owoca, czyli tzw. kurpy.  W sklepach dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego: rafinowany (bielszy, niemal bezzapachowy) oraz olej tłoczony na zimno (niebielony, nierafinowany, o delikatnym kokosowym zapachu). Przechowywany w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza ma stałą konsystencję i białe zabarwienie. Powyżej tej temperatury zmienia stan skupienia na płynny i zmienia barwę na żółtawą. W jego skład wchodzą głównie nasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi ponad  90 procent oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone – ok. 6,5 procenta i wielonienasycone – ok. 1,5 procenta). Zawiera, również witaminy (E, B, C), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz liczne aminokwasy.

Prozdrowotne właściwości oleju kokosowego

Jego największą zaletą jest unikalne połącznie kwasów tłuszczowych, głównie trójglicerydów (MTC), które są metabolizowane w zupełnie inny sposób, niż reszta kwasów tłuszczowych. Dzięki temu, są źródłem szybko przyswajalnej energii, wykazują lecznicze działanie na choroby układu nerwowego (Alzheimera, depresję, epilepsję). W długoterminowej perspektywie regularnego spożywania oleju kokosowego i zawartych w nim związków może przyczynić się do zmniejszenia łaknienia, zwiększenia wydolności organizmu oraz przyspieszania przemiany materii, co skutkuje utartą zbędnych kilogramów. Liczne badania wykazały, że osoby systematycznie spożywające olej kokosowy regulują poziom cholesterolu, zarówno dobrego (HDL), jak i złego (LDL). Pozytywnie wpływa na trawienie, nie obciążając przy tym wątroby, trzustki oraz woreczka żółciowego. Poprawia wchłanianie substancji odżywczych przez organizm. Wspiera leczenie schorzeń skórnych, np. atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, egzemy, trądziku, niewielkich ran oraz łupieżu. Spowalnia starzenie się skóry, nawilża ją, odżywia i chroni przed promieniowaniem UV. Olej kokosowy oprócz, wyżej wymienionych zalet posiada wiele innych dobroczynnych właściwości m.in.: wspomaga leczenie cukrzycy, schorzeń jelita grubego, osteoporozy oraz tarczycy.

Zastosowanie oleju kokosowego

Znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, a nawet paliwowym. Na co dzień stosuje się go przede wszystkim jako produkt spożywczy i kosmetyczny.

Olej kokosowy cieszy się ogromną popularnością, wśród amatorów oraz koneserów dobrej kuchni. W kuchni idealnie sprawdza się do smażenia, gdyż przyjmuje bardzo wysokie temperatury, nie przypalając jednocześnie potraw. Doskonale sprawdza się, jako zamiennik masła i margaryny, np. do smarowania pieczywa, dodatek do ciast i ciasteczek. Olej tłoczony na zimno (virgin) nadaje potrawą delikatnie kokosowy smak. Dlatego dobrze sprawdza się przy wypiekach, w kuchni orientalnej oraz przy przyrządzaniu potraw wytrawnych z owocami. Natomiast olej rafinowany, nie zmienia smaku potrawy, gdyż nie posiada zapachu ani smaku. Olej kokosowy bezkonkurencyjnie sprawdza się w kuchni wegetariańskiej, w której zastępuje tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Ważnym aspektem, jest fakt, że jest to produkt naturalnie bezglutenowy oraz hipoalergiczny.

Właściwie każdy składnik oleju koksowego ma cenne właściwości dla skóry, dlatego jest tak popularny wśród płci pięknej. Często stosuje się go do domowych zabiegów pielęgnacyjnych, w celu nawilżenia i odżywienia skóry ciała. Wiele osób wykorzystuje go w celach relaksacyjnych, np. jako olejek do masażu lub dodatek do kąpieli. Bardzo dobrze wpływa na kondycje włosów, wzmacniając ich końcówki oraz cebulki. Może, również służyć, jako naturalny środek do demakijażu oczu. Jednak bezkonkurencyjnym pozytywnym aspektem jest to, że działa, jak gen młodości: odżywia i nawilża skórę, neutralizuje wolne rodniki, zapobiega powstawaniu plam starczych oraz stanowi naturalną ochronę przed promieniowaniem UV.