Artykuły

Niezwykła moc oleju kokosowego

Olej kokosowy jest jednym z nielicznych produktów, które można zaklasyfikować do żywności typu „ Super Food”. Co to właściwie oznacza? Regularne jedzenie oleju kokosowego bardzo dobrze wpływające na ogólne zdrowie i samopoczucie człowieka. W około 98 % składa się z unikalnej kombinacji kwasów tłuszczowych, stanowiących niezbędny element prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Paradoksalnie olej kokosowy jest najlepszym środkiem wspomagającym walkę z nadwagą. W szczególności pozwala pozbyć się otyłości brzusznej, gdyż nie odkłada się w postaci tłuszczu, lecz wykorzystywany jest do produkcji energii i spalania zbędnych kalorii. A to dopiero początek jego dobroczynnych właściwości…

Czytaj więcej

Wszystko o soi

Soja jest rośliną uprawną, należącą do grupy tzw. roślin strączkowych. Jej nasiona są bardzo ważnym surowcem wykorzystywanym do produkcji pasz oraz jako cenne źródło pokarmowe dla człowieka. Produkty spożywcze wytwarzane z soi, wykorzystuje się głównie, jako zamiennik dla mięs, szczególnie w diecie wegetariańskiej. Nasiona soi cechują się bardzo wysoką wartością odżywczą. W porównaniu do innych […]

Czytaj więcej

Produkty zbożowe idealne na śniadanie

Produkty zbożowe to żywność powstała w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż. Należą do jednych z najstarszych i najpowszechniejszych pokarmów człowieka. Jednocześnie stanowią źródła zbilansowanej i zdrowej diety. Do najbardziej popularnych produktów zbożowych należą płatki śniadaniowe, musli, granola i otręby.

Czytaj więcej

Smaczne i zdrowe napoje sojowe

„Mleko sojowe” jest napojem otrzymywanym z namaczania w wodzie ziaren soi. Tradycja jego spożywania datuje się na początek w II wieku n.e. w Chinach. Od tego czasu jest powszechnie spożywanym napojem w Azji. Dla osób z nietolerancja laktozy oraz wegan jest jednym ze sposobów na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka.

Czytaj więcej

Niezwykłe właściwości nasion

Siemię lniane, ostropest oraz błonnik witalny to produkty, które w ostatnim czasie szczególnie zyskały na popularności. Rośliny te cenione są przede wszystkim za bardzo korzystne właściwości prozdrowotne. Powszechnie używane są w medycynie naturalnej, w leczeniu wielu chorób i różnego rodzaju dolegliwości.

Czytaj więcej

Melasa czarne złoto świata

Melasa jest produktem ubocznym powstałym np. przy produkcji cukru. Przypomina ona ciemny i gęsty syrop. Zwykle stosowana jest jako zamiennik cukru, jednak możemy ją stosować w inny ciekaw i smakowity sposób. Jest bardzo zdrowa, zawiera witaminy ( A,D,B) oraz liczne związki mineralne (magnez, fosfor, potas, mangan, żelazo). Ponadto jest naturalnym źródłem flawonoidów, antyoksydantów oraz białka.

Czytaj więcej

Napisali o nas…

Ekodostawcy pismo branży ekologicznej i zdrowej żywności

Czytaj więcej

Ekoinnowacja…

Innowacyjny sok z młodego jęczmienia

Czytaj więcej